De gemeente Hilversum kiest ervoor er aan bij te dragen dat Hilversummers voldoende ontplooiingsmogelijkheden hebben binnen hun eigen leefomgeving. Zo kunnen ze meedoen aan de samenleving. Hierdoor wordt de kwaliteit van hun leven beter én de samenleving sterker. Kwetsbare inwoners kunnen daarbij rekenen op zorg en ondersteuning. De nieuwe Visie Sociaal Domein 2017-2021 (deze wordt naar verwachting vastgesteld in december 2016), omschrijft op welke wijze wij dat in Hilversum gaan doen. In het begrotingsprogramma Zorg hebben we deze visie doorvertaald naar drie hoofdthema’s: Publieke gezondheid, Preventie jeugd & Onderwijs, Geïndiceerde zorg.
In de publieke gezondheid staat het bijdragen aan een gezonde en sociale samenleving centraal. De gemeente investeert in voorlichting over een gezonde leefstijl en in preventie op dit vlak. Daarmee hopen we dat (specialistische) vormen van ondersteuning niet of minder snel nodig zijn. Ook willen we bewerkstelligen dat zowel inwoners als maatschappelijke organisatie zich gaan realiseren dat ieder individu zelf verantwoordelijk is voor het inrichten van zijn of haar leven. In dit kader neemt de gemeente haar verantwoordelijkheid inwoners goed te informeren, de dialoog tot stand te brengen, en kennisdeling en samenwerking tussen allerlei partijen te bevorderen. Dit organiseren en faciliteren we. Tegelijkertijd verwachten we iets terug van de inwoners en maatschappelijke organisaties in de vorm van (nog) meer betrokkenheid bij de samenleving.
De rol van de gemeente is tweeledig. We hebben een verantwoordelijkheid om samen met de partners in het veld te werken aan een onderwijsklimaat dat voor alle kinderen zo stimulerend mogelijk is. We streven daarbij naar gelijke opgroei- en ontwikkelkansen voor alle jongeren Daarnaast hebben we de verantwoordelijkheid om te zorgen voor goede onderwijsgebouwen voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het speciaal onderwijs.
De gemeente is verantwoordelijk voor het bieden van ondersteuning en het doorgeleiden naar zorg aan inwoners die dat nodig hebben. Het Sociaal Plein vormt hierbij de spil tussen de verschillende vormen van ondersteuning en dienstverlening. Het adequaat toewijzen van voorzieningen waarbij maatwerk, kwaliteit en kosten gelijktijdig worden afgewogen is de kern. In voorkomende gevallen verwijzen wij door naar organisaties met specialistische kennis.